Facebookappen ”Mina bilder” vill åt dina personliga uppgifter

Flattr this!

Det har plötsligt börjat dyka upp en massa ompostningar av bilder i mitt Facebookflöden. Folk lägger upp samma bild flera gånger i veckan och den är (nästan) alltid väldigt gammal. Så här kan det se ut:

fulapp facebook 8

Åtta månader gammal bild

Den ser ut som vilken bildpostning som helst på Facebook, men när man klickar på bilden så hamnar man inte där man brukar: i avsändarens Facebookalbum, utan på en helt annan webbplats där appen ”Mina Bilder” vill att man ansluter och installerar:

fulapp facebook 4

Appen har tagit en postning från användarens album på Facebook och lagt över den på den här externa sidan. Den tar dessutom ofta exakt samma bild och postar den om och om igen.

På ytan är idén med appen att göra så att bilder från dina album postas automatiskt i ditt flöde. Men det är gjort på ett sådant sätt att funktionaliteten kräver att appen först installeras hos dina besökare och sprids vidare. Den är också gjord så att det är svårt att skilja den från Facebooks vanliga bildalbum.

När man väl har installerat appen för att titta så kommer den dessutom varje gång du använder den igen för att titta på dina vänners autopostade bilder, försöka få dig att sprida den till dina vänner. Och dessutom få dig att aktivera fler funktioner: tex att automatiskt posta en födelsedagshälsning hos dina vänner när de fyller år. Jag har inte testat, men jag kan tänka mig att de måste installera den också om de ska kunna se hälsningen.

Den ger alltså rätt dålig funktionalitet och är aggressiv i sina försök att sprida sig vidare. Varför finns den egentligen? Jag tror appmakarna är ointresserade av att ge dig möjlighet att få spridning på dina bilder. Jag är övertygad om att det handlar om att få tillgång till ditt konto, till dina användaruppgifter, epostadress, telefonnummer och för att kunna sprida sig vidare. Appen kräver rätt stora rättigheter till ditt konto:

fulapp facebook

fulapp facebook2

Den kommer med ett användaravtal, som är oerhört allmänt hållet, förmodligen eftersom bolaget, Montipay, vill använda det till andra appar också. Där står det:

By posting any User Content you hereby grant and will grant Montipay and its affiliated companies a nonexclusive, worldwide, royalty free, fully paid up, transferable, sublicenseable, perpetual, irrevocable license to copy, display, transmit, perform, distribute, store, modify and otherwise use your User Content in connection with the operation of the Service or the promotion, advertising or marketing thereof, in any form, medium or technology now known or later developed.

I korthet innebär det att appen rätt att använda dina bilder för att göra reklam för sin tjänst, för all framtid (”perpetual, irrevocable”). Jämför man med Facebooks egna avtal, så upphör rätten omedelbart när du tar raderad bilden:

Den här Innehållslicensen upphör att gälla när du tar bort ditt Skyddade innehåll eller ditt konto, förutsatt att innehållet inte delats med andra som inte tagit bort det.

Så här gör du för att avinstallera ”Mina bilder”.

Klicka på hänglåset till höger i sidhuvudet:

säkerhetsinställnignar

Klicka på ”Visa fler inställningar” längst ner.

Välj sedan ”Applikationer” i menyn till höger:

fulapp facebook3

I listan som öppnas letar du rätt på ”Mina Bilder” och klickar på krysset:

Ta bort

Vill du se till att dina vänner inte sprider den vidare, så väljer du också att kryssa i rutan ”Ta bort all din Mina Bilder-aktivitet på Facebook”.

fulapp 18

Klart.

This entry was posted in facebook, Säkerhet and tagged , , , . Bookmark the permalink.